Kiállítás

2008.  szeptember 18 – október 18.

„SZERINTÜK A VILÁG!” – Haász Katalin, Korodi Luca, Radák Eszter kiállítása

Civil Közösségek Háza, Gebauer Galéria (7624 Pécs, Szent István tér 17.)

09. 18. 19:00 – megnyitó

A kiállítást megnyitja: Fabényi Júlia művészettörténész, a Baranya Megyei Múzeumok igazgatója

A három festőnő a kortárs képzőművészet három népszerű irányát képviseli. Mindhárman a magyarországi női festészet meghatározó alakjai, művészetük huszonegyedik századi újító, kísérletező, a kortárs képzőművészeti tendenciákra nyitott, de mindenekelőtt egyéni utat járó, céljai felé határozottan igyekvő művészet. A kiállítás szemléletükről, világhoz való viszonyukról szól.

Haász Katalin a szemmel nem látható valóság tömör megfogalmazását adja. Míg a geometrikus testeket általában határozott kontúrok, és nehéz tömörség jellemzi, Haász szimbólumai könnyed, kecses és lágy metamorfózison mennek keresztül. Möbiusainak háromdimenziós hatását a merev struktúrák, kemény vonalak és színmezők helyett lágy ívekkel, finom színátmenetekkel, festői játékkal éri el. Empirikus megismerését, a természetről alkotott belső képét koncentrált jellé sűríti művészetében, és olyan megkérdőjelezhetetlen alapigazságra mutat rá, amelynek mindannyiunk számára alaptételként kell szolgálnia.

Korodi Luca
képein erdőket, fákat, ágak kuszaságát, levélrengetegeket és villogó fény-jelenségeket látunk. Képkivágásai, erdő-tömbjei az emlékezés absztraháló tulajdonságának eredményei, melynél a fragmentum és az egész viszonyrendszerében a részletekre – snittekre, villanásokra, érzetekre – koncentrál. A látottat ábrázolja, úgy, ahogy neki megmutatkozik.

Radák Eszter
festett tárgyai és helyzetei mindannyiunk számára ismerősek, saját otthonunk káoszára emlékeztetnek. Ezek a hétköznapinak tűnő jelenetek explicit módon a festőnő privát életébe engednek bepillantást, legalább is ezt hisszük. Tobzódnak a fésülködő asztalon hagyott parfümös üvegek, a fodros ingek, a levetett ruhák a székek karfáján hányódnak, a tea már rég elkészült, sőt, ki is hűlt, a vasalatlanok csak gyűlnek, a vasaló meg sehol, a cipő pedig, amit fel akartam venni a tegnapi esőtől tiszta sár…

A kiállítás kurátora: Sárvári Zita

A kiállítás megtekinthető: 2008. szeptember 18-tól október 18-ig, a Gebauer Galéria nyitvatartásának időtartamában.

A kiállítás a Virág Judit Kortárs Galéria első bemutatkozása Pécs városában.

Reklámok

TrackBack Identifier URI